19/8/13

‘L’olor de la pluja’: una ullada a la fascinant “teranyina” de Jordi de Manuel

Imagineu-vos una sequera terrible que ja gairebé assola tot el planeta. Només les grans ciutats poden assegurar el subministrament d’aigua, amb restriccions: l’aixeta raja unes poques hores al dia i en surt una aigua tèrbola, dessalada. Els pobles d’interior es buiden i milers de refugiats fan cap a Barcelona, on s’apilen en campaments improvisats a la franja costanera. Imagineu-vos l’olor de la pluja –l’olor de la terra mullada– tan llunyana que s’ha convertit en un somni recurrent. 

Som al 2017. La capital catalana és una ciutat ofegada per les restriccions d’aigua, sense arbres, amb una població envellida controlada amb documents d’identitat genètica i unes Rondes Aèries per on circulen els aerotaxis i d’altres vehicles prioritaris. Aquest és el fred escenari on tenen lloc els fets de L’olor de la pluja (La Magrana, 2006) de Jordi de Manuel. Desvetllar gaire més seria esguerrar els misteris de la història. Podem presentar els personatges.

Damià Darder i la seva filla Sara arriben a la ciutat amb una atrotinada Volkswagen, buscant aigua i una oportunitat. L’ambientòleg català Arnau Salord i el bioquímic israelià Pinkhas Lubens, per la seva banda, estan preparant un article sobre els perquès de la sequera, amb unes conclusions que podrien capgirar la situació. La galeria la completen hackers i policies amb pocs escrúpols, forenses de confiança, neokupes, empresaris, terroristes... 

...i l’inspector Marc Sergiot, que, tenint en compte l’atmosfera opressiva d’aquesta fosca i creïble distòpia, podria ser interpretat pel Harrison Ford de la mítica Blade Runner, si no fos perquè per la seva descripció –baix, gras, cabells grisos i arrissats, i mostatxo– recorda més aviat a l’encarregat del Filiprim (l’inoblidable Jaume Sorribas) amb gavardina. Sergiot serà l'encarregat d'investigar una aparent mort accidental, que precipitarà la història. 

Tots ells formen part de “la teranyina” teixida per l’escriptor, biòleg i professor Jordi De Manuel (Barcelona, 1962). 

"LA TERANYINA"
Va ser la crítica Anna Maria Villalonga qui va parlar-me’n per primera vegada, no fa gaire. “La teranyina” seria l'entramat d’històries i personatges –amb el peculiar inspector Marc Sergiot al capdavant– que Jordi De Manuel ha anat bastint a base de relats i, sobretot, novel·les. Títols que poden llegir-se junts o per separat, perquè també funcionen sols: L’olor de la pluja, Cels taronges, Cabells porpres, Tres somnis blaus, Mans lliures, El raptor de gnoms i, la més recent, La mort del corredor de fons.

Villalonga va treure el tema mentre parlàvem d’un altre autor català que també té un món propi i fusiona diversos gèneres, Marc Pastor (Barcelona, 1977). Les seves novel·les són autònomes... però també estan relacionades, lligades per una lògica interna (Pastor sempre diu que té “un pla”) i farcides de complicitats amb el seu propi imaginari “culturalment dispers” (alimentat a base de cinema, literatura, còmics i sèries de televisió). Si encara no el coneixeu, podeu començar per la més recent, la salvatge Bioko

Jordi de Manuel
Si t’apassiona l’univers que està confeccionant Pastor, novel·la a novel·la, va dir-me Villalonga, t’has de deixar atrapar també per la “la teranyina” del Jordi de Manuel. I jo m’hi vaig deixar caure de quatre grapes. (Tema per a un futur text més extens: Pastor i De Manuel com a dues baules indispensables més d’una cadena que començà amb Manuel de Pedrolo.)

L'OLOR DE LA PLUJA
I ara podria parlar-vos més de L’olor de la pluja, esbudellar-la i dissipar-ne la màgia. Però prefereixo que us hi deixeu caure de quatre grapes, vosaltres també, amb total innocència. Estem parlant d’una novel·la de 266 pàgines que es llegeixen ràpid. De Manuel escriu, i descriu, molt bé (escenaris i personatges), i no s’oblida que estem aquí perquè passin coses. Que volem acció, la que es veu i la que t’han d’explicar després, com a les bones novel·les negres. I aquesta no decep. Té acció, i també reflexió, sobre certes línies que els científics no haurien de creuar mai.

Els capítols són curts i narrats en tercera persona, des del punt de vista dels protagonistes, ara l'un, ara l'altre. Així, les diverses trames avancen picades i en paral·lel (o creuant-se) fins al clímax final. En alguns moments, De Manuel juga amb l’ordre cronològic de la narració, mostrant-nos un mateix fet des de diferents òptiques, trencant així per un moment la linealitat i creant un efecte estrany i fascinant que, per si la història no fos ja prou misteriosa, encara atrapa més al lector.

L’olor de la pluja és una novel·la negra, distòpica i ecologista, ambientada a Barcelona, en un futur proper... Va ser finalista dels premis El Lector de l’Odissea (1999), Ciutat de Badalona (2000) i Josep Pla (2005). Feu-me cas, i feu-li cas a l’Anna Maria Villalonga: si encara no esteu atrapats per “la teranyina”, llenceu-vos-hi ja, que l’experiència valdrà la pena. Ja m'ho direu.


4 comentaris:

  1. Benvolgut Jordi,
    Quan et vaig recomanar la teranyina, sabia que t'agradaria. I més en dir-me que et fascinava aquesta intertextualitat que posa en joc Marc Pastor.
    Perquè en Jordi de Manuel ja fa molts anys que juga amb aquesta meravellosa possibilitat que ens ofereix el món literari: la construcció d'un univers propi que desafia els límits cronològics, que és ple d'imaginació, que recull gran part de la problemàtica del món actual, que demostra una perícia inigualable i que sap generar complicitat amb trames i personatges.
    Per a mi (i no me n'amago, perquè ho he dit molts cops) Jordi de Manuel és un dels nostres millors escriptors actuals. Per desgràcia (o per sort) escriu en català. Si ho fes en una llengua majoritària, seria conegudíssim i "de culte".
    Per a mi és un autor de culte, el meu autor de culte. Ell ja ho sap. I he tingut el privilegi de treballar en profunditat al voltant de la seva obra, d'investigar-la. He escrit sobre ell i més que ho faré. I em fascina sentir-me dins de la teranyina.
    D'altra banda, em fa molt feliç transmetre la meva passió i que altres lectors quedin atrapats també. Espero amb delit que llegeixis els altres títols de la nissaga Sergiot i altres obres de l'autor.
    I ja en parlarem. Et veig enteranyinat de per vida.
    Gràcies per tot!

    ResponElimina
  2. Gràcies a tu, Anna, per la passió que poses en les recomanacions! ;)
    Enteranyinat és poc... Això no ha fet res més que començar.

    ResponElimina
  3. Acabada la novel-la és un gust llegir la teva ressenya amb el regal afegit del magnífic comentari de l'Anna.
    Només fer constar el meu afecte per l'inspector Sergiot i per la seva gabardina.
    La referència a la psicohistòria m'ha recordat els màgics moments passats amb la Saga de la Fundació.
    Gràcies a tots dos!
    Angels Freixa

    ResponElimina
  4. Ja ho veus, Àngels, som dos nous enteranyinats més ;)

    Jo ja tinc encarregat el recull de relats DISSECCIONS, del mateix autor.

    I esperant MANPEREL.

    Tot l'afecte per la gabardina i el bigoti d'en Sergiot, sí!

    Salut, i gràcies a tu, pel comentari.

    ResponElimina