9/1/13

Francesc Pujols ja té un musical que l’explica, creat i dirigit pel músic i poeta martorellenc Xavier Pagès

“Fa vuit mesos em va trucar la Maria Hinojo de la Fundació Francesc Pujols i em va preguntar si podia preparar un espectacle musical sobre la figura del filòsof, amb motiu dels cinquanta anys de la seva mort. I vaig acceptar”, diu el músic i poeta Xavier Pagès (Barcelona, 1974). Així començava el compositor martorellenc el seu discurs d’agraïment al públic assistent a l’estrena de Francesc Pujols. El musical, el passat diumenge 23 de desembre de 2012, a l’Auditori de Barcelona.

"Durant aquest any del cinquantenari, hem fet simposis, col·loquis, obres de teatre... I avui hem rematat la feina amb aquest recital musical", va dir sobre l’escenari l’alcalde de Martorell i president de la Fundació, Salvador Esteve. Francesc Pujols. El musical és un espectacle coral de música, dansa, teatre i cançó, d’una hora de durada, amb textos de Pagès, Artur Bladé i el propi pensador de la Torre de les Hores. Hi participen el cor infantil i el cor d’homes de la Coral Ars Nova, un grup de dansa femení coreografiat per Carme Vea i un trio musical capitanejat per Neus Peris. Els decorats (reconstrucció de la façana de la torre inclosa) són obra dels artesans de La Tramoia. Els actors Miquel Bonet i Enric Arquimbau interpreten el carter i el filòsof, que fan de fil conductor, i Joan Rigat és el cantant que fa de Pujols.

‘Puja l’escala’
A partir de textos del filòsof, Pagès ha creat un espectacle sobre la vida d’aquest il·lustre martorellenc. Un musical apte per a tots els públics, que resumeix breument el seu pensament i la seva vinculació amb el poble. “Calia posar-se una mica en l'òrbita del anys 10, 20 i 30 del segle XX per crear les melodies, i, alhora, les lletres havien de ser senzilles i arribar a tothom, ja que en alguns moments hi intervenen nens”, diu Pagès. El resultat és una obra amb diàlegs que acompanyen l’espectador per l’univers del filòsof, coreografies modernes i cançons alegres que s’encomanen. Destaquen ‘L’home del barret’, ‘Els Reis’, ‘Ho tindrem tot pagat’ o ‘Puja l’escala’, el tema principal, interpretat pel cor infantil, en referència al concepte pujolià de “l’escala de la vida”.

Pagès diu que va “confiar molt en el que veia i escoltava, més que no pas en llegir, que també ho he fet. I també va ser qüestió de fer cap a la Torre de les Hores, parlar amb entesos i parar l’orella al carrer”. Confessa que se sent “satisfet per la feina feta, després d'un procés difícil de creació, i molt agraït a tota les persones que han col·laborat i han participat activament”. Francesc Pujols. El musical només tenia programada la sessió de gala a l’Auditori. Però vist l’èxit de públic assolit, segur que no acabarà aquí.

Publicat Per Jordi Benavente a L'Informador de Martorell. El gener de 2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada